srijeda, 3. siječnja 2018.

HURMASICE S PEKMEZOM


Za sve koji vole hurmašice ,a opet ne vole puno slatko, ovo je recept za vas.

SASTOJCI;
2jaja
1 šoljica šećera (šoljica je 50ml)
2 šoljice ulja
2 šoljice istopljenog i malo prohlađenog maslaca (margarina)
1 kom prašak za pecivo




2 šoljice pekmeza (jabuka ili čak kruška)
13 šoljica brašna
za agdu
7 šoljica šećera
5 šoljica vode
1 šoljica pekmeza

PRIPREMA:
Jaja i šećer pjenasto umutiti ,može i žicom za mućenje pa dodati ulje i maslac.Opet kratko mutiti ,dodati pekmez ,prašak za pecivo i brašno.Brašno dodajite pomalo ,prvo pet šoljica i miješajte drvenom kašikom dok ide ,pa još pet i onda rukom mijesite i dodajte još tri šoljice ,jednu po jednu.Tijesto treba da bude glatko i da se ne lijepi za ruke .Probajte oblikovati hurmašicu i ako se odvaja od ruku to je to.




Od tijesta praviti loptice veličine većeg oraha i od njih male valjke koje zatim pritisnete na najsitniju stranu rende da dobijete šaru karekterističnu za hurmašice.Tako oblikovane redate ih u veliki pleh od rerne koji ne treba mastiti.Peku sa na 200 stepeni oko pola sata.
Čim ste ubacili hurmašice u rernu odmah se pravi agda.Šećer i vodu zakuhati pa neka vri 5 minuta i onda dodati pekmez ,neka se sve sjedini i baci još jedan ljuč i skinuti sa vatre.
Ako volite dobro osjetiti pekmez dok jedete hurmašice onda u agdi smanjite za jednu šoljicu šećer i vodu ,a dodajte još jednu šoljicu pekmeza.
Pečene hurmašice izvadimo iz rerne i ostavimo ih da se prohlade samo toliko koliko je potrebno da prilikom zaljevanja ne cvrče.
Zaljevamo ih malo po malo dok ima agde ,ako vidimo da ne upijaju dobro ostavimo ih u toploj rerni dok ne popiju svu agdu.
Najbolje ih je dršati par sati na sobnoj temperaturi ili u špajzu pa ih tek onda ostaviti u frižider.
POSLUŽIVANJE
Dobro ohlađene,mada ih ja volim i tople tj čim upiji agdu.

0 komentari