četvrtak, 14. prosinca 2017.

TIRAMISU (ORIGINAL RECEPT)! SVA JE PJENASTA A ODUZIMA SAMO 15 MINUTA ZA PRIPREMU


Sastojci
oko 200 gr piškota (kod nas jedna velika kutija ima 210 gr)
Preliv za namakanje piškota:
2 supene kašike nes kafe
8 kašika vode
3,5 dl mleka
malo ruma (ili amareta, likera od badema)




Krema:
4 jaja
16 kašika šećera
500 gr maskarponea (pošto je preskup, koristila sam šabački ''Ala kajmak'')
malo tečne vanile
Za posipanje:
malo kakaoa ili čokolade u prahu

Priprema
1.
Za Tiramisu koristim malu vatrostalnu posudu sa slike, koja je dimenzija 16 cm x 26 cm, ali je konusnog oblika, pa se ka dnu sužava. Recept je dat baš za tu veličinu posude.
2.
Najpre treba napraviti preliv za namakanje piškota: staviti vodu da provri, pa njome preliti nes kafu. Dobro izmešati, da se sve granule kafe rastope. Zatim dodati mleko i rum i ostaviti sa strane.
3.
Krema: Razbiti jaja, pa belanca staviti u jednu posudu, a žumanca u drugu. Belanca ulupati mikserom u čvrst sneg, pa dodati 8 kašika šećera. Mutiti još malo, da se šećer rastopi, pa ostaviti sa strane.
4




Žumancima dodati 8 kašika šećera, pa ih dobro izmutiti mikserom. Dodati sir i malo vanile, pa dobro promešati. U žumanca dodati sneg od belanaca, pa obe smese lepo i nežno promešati špatulom, da se dobije fina gusta krema.
5.
U posudu za Tiramisu staviti par kašika kreme, pa na nju slagati piškote, provlačeći ih prvo kroz preliv sa nes kafom. Složene piškote premazati kremom, pa na kremu složiti još jedan red piškota. Ostatak kreme staviti na piškote, zagladiti kremu da se lepo poravna, pa staviti u frižider.
6.
Tiramisu je najbolji sutradan, kad odstoji u frižideru 24 sata, jer se tada lepo seče, i kocke su pravilne (što kod mene nije slučaj, jer smo ga načeli posle nekoliko sati).
Pred samo služenje, Tiramisu treba posuti kakaom ili čokoladom u prahu (najlepše je kada kakao stavite u cediljku za čaj, jer tada ravnomerno posipate ceo kolač).
Izvor : coolinarika.com
Pošalji ovo e-poštom
Blogiraj ovo!

0 komentari