subota, 16. prosinca 2017.

MIRISI I OKUSI BAKINE KUHINJE Savršeni bakini kolačići za Božić


Tko od nas ne voli mirise i okuse bakine kuhinje? Rijetki su takvi, a posebno očarani postajemo kada su neki blagdani ili pak sam Božić. Donosimo Vam recept savršenih bakinih božićnih kolačića, onih čiji će vas mirisi i okusi podsjetiti da je božićno vrijeme jednostavno čarobno.

Sve što vam treba za bakine kolačiće je:
200g glatkog brašna
200g omekšalog maslaca
150g šećera
1 jaje
2 žutanjka
2 vanilin šećera




2-3 žlice ruma
170g mljevenih badema
prstohvat soli
Za dekoraciju
2 bijelanjka
100g + mljevenih badema
100g čokolade za kuhanje
40g maslaca

PRIPREMA:
1. Omekšali maslac, jaje i žumanjke izmiješati mikserom pjenasto. Dodati šećer, vanilin šećer, koricu od limuna i mljevene bademe te sve ujediniti. Na kraju polagano dodati prosijano brašno i rum, mješati dok se sve dobro ne sjedini pa staviti u hladnjak na sat vremena.




2. Od tijesta radimo male kuglice veličine malenih okruglica. Ako se smjesa kojim slučajem jako lijepi za ruke dodajte po malo mljevenih badema. Svaku kuglicu stavite lagano u bjelanjce pa u mljevene bademe. Slažemo ih na lim na papir za pečenje s malo razmaka između svake kuglice. Na svakoj kuglici lagano napraviti rupicu. Stavimo peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca 15min.
3. Nakon sto izvadimo keksiće iz pećnice, stavimo ih sa strane da se ohlade.
4. Nad parom otopimo čokoladu, dodamo maslac i dobro promješamo. Žličicom ili vrećicom u svaku rupicu na keksiću istisnemo malo čokolade. Ostavimo da se čokolada stisne.

POSLUŽIVANJE
Keksiće na duže vrijeme pohranite u limene kutije.

0 komentari