srijeda, 20. rujna 2017.

POSLASTICA KOJU SVI VOLE...JAFA TORTA


Sastojci:
Za kore:
9 belanaca
6 žumanaca
9 kašika šećera
15 kašika mlevenih oraha
3 kašike brašna
3 kašike ulja
Za fil I:
4 žumanceta
600 ml mleka
9 kašika šećera
9 kašika brašna



1 vanil-šećer
250 g margarina s ukusom vanile
Za fil II:
120 ml vode
220 g šećera
1 vanil-šećer
220 g mlevenih oraha
100 g čokolade
250 g margarina s ukusom maslaca

Ostalo:
450 g jafa keksa
šlag
150 ml soka od pomorandže

Priprema:
Kore:
1. Tri belanceta umutiti penasto uz postepenim dodavanje 3 kašike šećera.
2. U gust šam dodati 2 žumanceta, jedno po jedno uz neprestano miksanje. Dodati 5 kašika mlevenih oraha, kašiku brašna i ulja i varjačom lagano promešati.
3. Smesu sipati u okrugli kalup veličine 28 cm. Peći na 200°C oko 12 minuta. Na isti način pripremiti još dve kore.
Fil I:



1. Žumanca sjediniti sa 150 ml mleka i brašnom da nema grudvica.
2. Preostalo mleko sipati u šerpu, dodati šećer i staviti da provri. U ključalo mleko zakuvati razmućena žumanca, pa mešati dok se ne zgusne.
3. Kuvani fil skloniti s ringle i ostaviti da se skroz ohladi. Ohlađen fil sjediniti s penasto umućenim margarinom s ukusom vanile.
Fil II:
1. Vodu, šećer i vanil-šećer staviti na šporet da vri oko 5 minuta a zatim dodati izlomljenu čokoladu.
2. Lagano mešati dok se čokolada ne otopi, a zatim skloniti s ringle i dodati mlevene orahe. Ostaviti fil da se ohladi, a zatim ga sjediniti s umućenim margarinom s ukusom maslaca.
Finalni postupak:
1. Na tacnu za posluženje staviti koru, te je premazati s 1/4 fila I.
2. Preko fila I složiti jafa keks (čokoladom prema dole) prethodno umočen u sok od pomorandže. Preko jafe premazati ponovo 1/4 fila I.
3. Staviti drugu koru pa premazati fil II.
4. Na treću koru naneti ponovo fil I po istom redosledu kao i prvu koru.
5. Pripremiti šlag po uputsvu s kesice pa po želji dekorisati tortu.

0 komentari