ponedjeljak, 25. rujna 2017.

Opravdani razlog zbog kojeg biste trebali nositi čarape tokom spavanja


Od sada imate naučnu potvrdu, ako uživate spavati s čarapama jer topla stopala tokom noći utiču na kvalitetu sna.



Grijanjem stopala šire se krvne žile što je mozgu signal da je vrijeme za spavanje. Tačnije, kada se one prošire u stopalima i dlanovima, toplina se širi tijelom koje je zatim spremno za spavanje, piše “Zadovoljna“…

Znači, ako su vam stopala topla tokom noći, imat ćete manje problema sa spavanjem i sigurno ćete lakše zaspati. Studija koju je objavio “International Weekly Journal of Science” čak govori da se sa čarapama na nogama zaspi i do 15 minuta ranije.

Osim dužeg i kvalitetnijeg sna, ovaj odjevni komad u krevetu pomaže i kod valunga, pozitivno utiče na suhu kožu stopala i pospješuje orgazme. Stoga, vrijedi barem razmisliti.



HLADNOĆA BLOKIRA CIRKULACIJU

S ovim rezultatima odavno se slaže i tradicionalna kineska medicina koja se fokusira na bolju cirkulaciju. Hladna stopala iz tijela “sišu” energiju što remeti protok životne energije qi.

Hladnoća generalno blokira cirkulaciju, dok ju toplina podstiče. Također, zbog stagnacije u hladnoći lako može doći do različite boli.

Primjer je Raynaudova bolest, stanje koje uzrokuje da neka područja tijela poput prstiju na rukama postanu hladni ili da otupe na osjet, kao reakcija na niske temperature ili stres. Manje arterije koje snabdijevaju kožu krvlju postaju uske te samim time ogrničavaju cirkulaciju.

haber.ba

0 komentari