srijeda, 16. kolovoza 2017.

SATARAŠ ZA ZIMU, BEZ KONZERVANSA UZ DODATAK ŠEĆERA


Sastojci
-1 kg luka
-3 kg paprika
-3 kg mesnatog paradajz



-2-3 kom mrkvic
I još
-ulje
-secer
-so

Priprema
Ovo su bile moje mjere,povrće vagano neočišćeno,vi se toga ne morate pridržavati,koristite vrste povrće u onim omjerima kako vi volite,važan je samo postupak rada i pravilno pakovanje.Od ove mjere izaslo je 8-9 tegla od 720 gr.



Povrce ocistiti. Luk isjeci na rezanca,a paprike na vece komade. Paradajz preliti vrelom vodom i oguliti,isjeći na kriške. Mrkvicu izribati na tanke kriskice pomoću ribeža...ili kako vam volja.Možete i da je ne stavljate.
U široku šerpu naliti ulje i zagrijati. Najbolje je raditi na vatri jer je moguće koristiti šire posudje,pošto je potrebno da se povrće prži a ne da se skuha u svom soku,odnosno da povrće ima više lufta.... Ubaciti luk na prženje i posoliti.
Kad luk omeksa ,dodati mu mrkvu,kratko propržiti pa dodati papriku i opet posoliti.... Papriku kad kupujete,izaberite sve boje žutu,crvenu,zelenu...ja sam imala i narandžastu....
Kad paprika malo omeksa dodati paradajz i malo posoliti...i onda lagano ukuhavati...do gustine koju volite...u toku kuhanja paradajza dodati mu šećer ... na kraju peršun dodajte ako želite.
Vruć sataraš pakujte u zagrijane,čiste tegle,neka na vrhu bude samo sokic, ne smije viriti komadic paprike. Povežite tegle ili stavite poklopce na njih,te ih ušuškajte  dekicom dok se ne ohlade.
Preuzeto sa: https://www.coolinarika.com/

0 komentari