ponedjeljak, 26. lipnja 2017.

LEDENI DESERT...Savrseno kao kolac, tortica ili sladoled…po zelji


Sastojci
Beze korica
5 belanaca
250 g secera
1 kasika sirceta (octa)
1 ravna kasika brasna
Fil 1.
300 g oraha
2 dl mleka ili vode





naribana korica narance
8 kasika secera
2 vanil secera
100 g cokolade
125 g maslaca
Fil 2.
500 g slag pene (u prahu)
250 g krokanta od oraha ili lesnika
Za dekoraciju
200 g slag pene
200 g cokolade (za premazivanje beze korica)

Priprema
1.
Umutiti cvrstu penu od belanaca, dodati postepeno secer i na kraju kasiku brasna i sirceta.
2.
Smesu poravnati u velikom plehu od pecnice, koji je oblozen masnim papirom.
3.
Koricu vise susiti nego peci, na 125 C oko 1, 5 sat.
4.
Ohladjenu koricu podeliti na 2 lente i premazati rastopljenom cokoladom (nije obavezno).
5.





Za prvi fil, mlevene orahe popariti sirupom od secera ili vrelim mlekom, u koji smo dodali naribanu koricu nrandze.
6.
U jos toplu smesu dodati cokoladu i mesati dok se ne otopi, a kad se prohladi umesati maslac.
7.
Za drugi fil, umutiti slag penu (u prahu) sa vodom ili mlekom (oko 7, 5 dl) i dodati usitnjeni krokant.
8.
Staviti prvo fil sa orasima a preko njega fil sa krokantom, i ukrasiti preostalim slagom.
9.
Dobro rashladiti pre sluzenja, i po zelji posuti listicima badema, vidi presek .
Krokant – rastopiti 125 g secera kao karamel i dodati 125 g oraha ili lesnika. Izmesati i sipati na nauljeni tanjir. Kad se ohladi, usitniti u avanu/muzaru.
1.
Slika preseka:)

Posluživanje
Ovu ledenu poslasticu mozete posluziti kao kolac (dobijate dve izdasne lente) ili torticu, tako sto cete jednu nafilovanu lentu staviti na drugu…cuvati na hladnom, a odlicna je i zamrznuta….poput sladoleda.;)))
Slag penu u prahu mozete zameniti ulupanim slatkim vrhnjem.

0 komentari