četvrtak, 27. travnja 2017.

PRAVILA ZA CVIJEĆE U VAZI


Nije svejedno u koje doba dana režemo cvijeće u vrtu, balkonu ili terasi. Najbolje je rano ujutro ili kasno u večer. Cvijeće se reže na duljoj stabljici, ali treba čuvati nerazvijene pupoljke jer biljka treba i dalje cvasti.

Sav se vrt ne smije odjednom opljačkati. To naročito vrijedi za manje vrtove. Ako racionalno režemo cvjetove, vrt će nam cijelog ljeta biti u cvatu. Tko može neka odvoji dio vrta gdje će odgajati cvijeće samo za rezanje. To su dalije, gladiole, tulipani, krizanteme, ruže i narcise.

Besplatno se pretplatite za video savjete:
RUŽE: se režu u pupoljku.

GLADIOLE također, jer one cvate odozdo prema gore i kad je ostali dio stabljike već potpuno neugledan, posljednje pupoljke stavljamo još u plitku posudu ili duboki tanjur s vodom pa se tada razvija još i zadnji cvat . To isto vrijedi za gladiole u vazi.

DALIJE režemo kad su potpuno rascvjetane. Što se više režu, to bolje cvate. Ako ostavimo cvjetove bilo koje biljke na peteljci da se osuši, najveći se dio biljke snage gubi za stvaranje sjemena, pa će ostali pupoljci biti vrlo slabi.

REZANO CVIJEĆE ne smije se odmah staviti u vazu ako ga želimo sačuvati dulje vremena. Dobro ga je staviti najprije neko vrijeme u kablić napunjen svježom hladnom vodom do vrha cvijeta, da se još jednom dobro napije. Prije nego cvijeće stavljamo u vazu, treba jedan dio stabljike koso odsjeći, ali ne škarama nego oštrim nožem.

JORGOVAN, FORSICIJA itd. treba prije stavljanja u vazu zdrobiti kraj peteljke čekićem tako da ove i slične biljke lakše crpu potrebnu vodu i tako dulje ostaju svježe.

KRIZANTEME, iako su vrlo dekorativne, bolje je ne stavljati u sobu, jer one su izrazito cvijeće koje se stavlja na grobove.

GRANE JORGOVANA koje potpuno lišimo zelenila, mnogo će dulje trajati u vazi.

KAD CVIJEĆE U VAZI SPUSTI GLAVICU treba ga ponovo obrezati nožem, i to pod vodom, a zatim staviti duboko u vodu preko noći i do sutra će opet biti osvježeno.

VAZA SA CVIJEĆEM ne smije stajati u blizini tople peći.

CVIJEĆE u sobi ne smije biti smješteno previsoko, jer je u gornjim dijelovima prostorije zrak suh i topao. Također ga treba čuvati od propuha. Dobro je preko noći iznijeti sve cvijeće u vazi na hladno zračno mjesto.

VODU MORAMO ČESTO MIJENJATI, a pri tom paziti da su u vodi samo stabljike, jer lišće naginje gnjiležu, a voda ne smije biti nikad zamuljena, gnjila ili lošeg mirisa. Dalijama i narcisama treba svakog dana mijenjati vodu i stabljike obrezivati. Ima sredstava koja se dodaju vodi i koja navodno produžuje vijek cvijeta, no neke biljke na takva sredstva uopće ne reagiraju.

CVIJEĆE I VAZA veličinom i opsegom treba da su u skladu. Sve vrste cvijeća lijepo pristaju u glatke staklene vaze. Lijepe su i keramičke i porculanske vaze.

PLASTIČNE VAZE IZBJEGAVAJTE, one ne djeluju lijepo i nikakvo cvijeće neće u njima doći do izražaja. Da bi cvijeće ljepše stajalo, u vazu se stave staklenke ili keramički stalci s rupama, odnosno ježevi od žice. Ako je vaza prozirna, stalak mora biti od istog materijala od kojega je i ona sama. Umjesto stalaka i ježeva često možemo upotrijebiti lišće, mahovinu ili grančice.

U VELIKU I ŠIROKU VAZU stavit ćemo uvijek mnogo cvijeća. Tu pristaju tulipani, karanfili, ruže, gladiole, jorgovan itd. Proljetno poljsko cvijeće, jaglaci, visibabe, snježnice, šafrane, lijepo je smjestiti u široke zdjele. Ovo je cvijeće jeftino, a dosta se dugo drži.

U VISOKE VAZE možemo staviti u proljeće macice vrbe, grane s netom propupalim lišćem ili cvatom, a u jesen sa suhim lišćem. Ponekad to može biti i posve golo granje dekorativnih oblika.

VISOKOJ, VRLO USKOJ VAZI lijepo pristaje jedna ruža na dugačkoj stabljici, jedna grana jorgovana, grana rascvjetale trešnje, ili jabuke .

Uz svako cvijeće ne pristaje svako zelenilo. Uz ruže i uz karanfile najbolje pristaju grančice asparagusa. Tulipani obično imaju svoje lišće i nisu im potrebni nikakvi dodaci, a uz ružu ide mahonija.

Kad kupujete cvijeće, pazite da je čaška tvrda, jer je tad cvijeće svježe. Nemojte kupiti ono posve otvoreno, makar vam se u taj čas činilo ljepšim. Uzmite gotovo zatvorene cjetove, a stabljike neka budu što dulje. Takvo će cvijeće duže trajati.

Preko noći ne valja držati cvijeće u spavaćoj sobi jer je noću potrošnja kisika mnogo veća nego danju.

Ti mali savjeti mogu izgledati nevažni, ali ako ih žena ipak usvoji pokazat će dobar ukus i smisao za neka ustaljena pravila.

0 komentari