subota, 29. travnja 2017.

5 sigurnih znakova da je porođaj blizu: Šta trudnica oseća kada krenu kontrakcije?


Pred kraj trećeg trimestra, mnoge trudnice s nestrpljenjem iščekuju dan koji će u mnogo čemu promeniti njihov život, a njega najvaljuju kontrakcije. Međutim, šta bi buduće mame stvarno trebalo da osete?
5 sigurnih znakova da je porođaj blizu: Šta trudnica oseća kada krenu kontrakcije? Foto: Shutterstock
Mnogi stručnjaci ističu da je teško dati tačan opis kontrakcija koje nisu lažne, odnosno one koje zaista prethode samom porođaju.

“Nemaju sve trudnice isti osećaj, tako da je pomalo teško reći kako izgledaju prave kontrakcije”, kaže Pol du Treil, diretor Instituta za majku i dete u Nju Orleansu.
Ipak, postoji nekoliko indicija da su kontrakcije zaista prave:

Porođajne kontrakcije mogu da bole kao menstrualni grčevi, ali vrlo jaki menstrualni grčevi. “Trudnice najpre osete bol koji se može poistovetiti onom kada se dobije menstruacija, ali nakon nekog vremena, taj bol postaje sve jači i jači”, objašnjava doktor Du Treil.
Možete osetiti stezanje materice. Ove snažne kontrakcije pomažu postavljanju bebe u položaj koji je najbolji za izlazak na svet, te možete osetiti kako se mišići oko materice zatežu i grče. “Zatezanje materice se ne oseća samo u tom predelu, već nelagodnost možete osetiti duboko u stomaku, sa desne ili leve strane ili čak u leđima”, ističe ginekolog Bart Putermen.
Kontrakcije mogu izgledati i kao da imate bol uzrokovan gasovima u stomaku. Ako osetite ovakvu bol, a nakon odlaska u toalet ne osetite olakšanje, moguće je da su u pitanju kontrakcije i to one prave!
Moguće je da osetite bol u leđima. Ako beba prednjači licem na gore kada izlazi (okrenuta je ka stomaku), njena lobanja može da pritiska nerve vaše kičme koji dovode do vrlo jakih bolova u leđima. “Dakle, moguće je da osetite zatezanje i grčeve zajedno sa bolom u leđima. To može biti zbog bebinog položaja ili je ponekad to samo način na koji majka oseća bol”, kaže doktor Patermen.
Promene u intenzitetu kontrakcija su siguran znak da je porođaj blizu. Ako i dalje niste sigurni da će beba doći na svet, bilo bi dobro da pratite snagu kontrakcija. “Ako se njihov intenzitet ne smanjuje, već se ‘udaljava’ i potom opet ‘približava’ jače i duže, možete biti sigurni da ćete uskoro poželeti dobrodošlicu na svet svojoj bebi”, objašnjava doktor Patermen.

Izvor:yumama.com

0 komentari